Waar vind je Scouting?

De gemeente Raalte kent op dit moment drie scoutinggroepen: de Miguel Pro in Raalte, de Rozendaelgroep in Heino en de Achille Ratti-groep in Heeten. De Achille Ratti-groep - meestal spreken we zelf over 'de Ratti' - is direct na de Tweede Wereld-oorlog in 1945 opgericht door kapelaan Lohuis, hopman Eijsink en vaandrig Bömer. Zij vernoemden de nieuwe groep naar Paus Pius de Elfde (Achille Ratti was zijn burgernaam), die vlak voor de oorlog was overleden. Deze paus stond onder andere bekend om zijn voorliefde voor het maken van bergwandelingen en dat past natuurlijk precies bij een Katholieke Verkennersgroep. Uit het feit dat we opgericht zijn door onder meer een kapelaan én vernoemd zijn naar een paus blijkt wel dat we van oorsprong een katholieke groep zijn. Nu hebben echter een 'open signatuur' en iedereen is dan ook welkom als lid van onze vereniging ongeacht geloof, afkomst of sexuele geaardheid. Alle leden van de Achille Ratti-groep zijn automatisch ook lid van de overkoepelende vereniging Scouting Nederland.

Scouting in Nederland

In Nederland werden de eerste Scoutinggroepen opgericht in 1910, de oudste nog draaiende groep van Nederland is de Vaandrig Lengton-groep in Zwolle. Ook in Nederland is Scouting de grootste (specifieke) jeugdvereniging. Op dit moment telt de vereniging ongeveer 87.000 jeugdleden en 25.000 (vrijwillige) kaderleden.

Meer dan een miljoen Nederlanders zijn ooit lid geweest van Scouting!

De ruim 110.00 leden zijn verenigd in 1100 groepen verspreid over het hele land. De groepen zijn weer georganiseerd in een aantal Regio's. Zo maakt Scouting Heeten deel uit van de Regio Rondom de IJssel (grofweg het gebied Raalte-Deventer-Apeldoorn-Heerde). In Nederland kennen we verschillende soorten Scoutinggroepen, de belangrijkste zijn landscouts, waterscouts en luchtscouts. Maar er zijn ook paarden- en muziekscouts. Scouts in Heeten zijn echte landscouts. Ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan het Scoutingspel, soms in aparte groepen genoemd BE groepen. Maar steeds vaker ook als onderdeel/speltak van de 'reguliere' groepen. Scouting Nederland is lid van zowel de WOSM in Londen (de wereldorganisatie voor jongens) als van de WAGGGS in Geneve (de wereldorganisatie voor meisjes).

Scouting in de wereld

In 1907 organiseerde de Engelsman Lord Baden-Powell een zomerkamp op Brownsea Island (voor de Engelse zuidkust) voor jongens in de leeftijd van 10 tot 17 jaar. Dat kamp wordt gezien als het officiële begin van de wereldwijde beweging die nu Scouting genoemd wordt. De bedoeling van Baden-Powell was om de jongens een leuke maar óók nuttige tijdsbesteding te geven. Zo wilde hij dat de jongens opgeleid werden tot zelfstandig denkende én handelende jonge mensen. Wat ooit begon met een zomerkamp voor 20 jongens uit Londen is ondertussen uitgegroeid tot 's werelds grootste jeugdbeweging. Maar liefst 32 miljoen jongens én meisjes komen wekelijks met heel veel plezier naar de opkomsten.

 beargrylls

Bear Grylls

De bekendste Scout van dit moment is misschien wel Bear Grylls, de outdoorspecialist op Discovery Channel. Maar ook een groot aantal bekende wereldburgers zijn lid geweest van Scouting, ondere andere veel van de Amerikaanse presidenten zoals Barack Obama en Bill Clinton, astronaut Neil Amstrong (de eerste man op de maan), koningin Beatrix van Nederland én Koningin Elisabeth van Engeland. Of wat denk je van Taylor Swift, Mariah Carey, Steven Spielberg, Bill Gates, David Beckham of Paul McCartney? Wil je op zoek naar nog meer bekende scouts, kijk dan op: http://nl.scoutwiki.org/Bekende_scouts of https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Scouts

 

 

Binnenkort

vr 14 juni 19:00 - 21:00
Scouts : Dobber bouwen
vr 14 juni 19:30 - 21:30
Explorers : Waterskieen
za 15 juni 10:45 - 15:00
Welpen : Jungle dag
vr 21 juni 19:00 - 20:30
Welpen : De Generaal
vr 21 juni 19:00 - 21:00
Scouts : Dobber testen
vr 21 juni 19:30 - 21:30
Explorers : Zwemmen
speltakteken stam
(5 - 7 jaar)  (7 - 10 jaar) (10-14 jaar) (14-18 jaar) (vanaf 18 jaar)